Undervisning om computerspil
Vi blev idag introduceret for forskellige begreber og gengre indenfor computerspil.
Vi fik et informativt oplæg om computerspil, med fokus på børns spiloplevelse, samt om spilanalyse og de kvalitative aspekter ved computerspil, i pædagogisk øjemed.
Det er dybest set en aktivitet hos børn, som vedvarende bliver bragt op til debat og diskussion, om hvorvidt dette element er sundt, skadeligt eller uhensigtsmæssigt. Når det er sagt, menes og dannes der forskellige teorier om, at børnene på denne måde bl.a.ikke leger "rigtigt", det afskærer dem fra naturen eller det afstumper dem, gør dem virkelighedsfjerne og isolerede fra de "virkelige" lege og fællesskaber.
Disse antagelser og spekulationer, er dog ikke i sig selv nok dokumenteret eller bevist, men er nærmere en spejlning af negative holdninger og perspektiver, på samspillet mellem børn og digitale spil, samt uvidenheden om netop de positive aspekter af selvsamme sag.
Den digitale børnekultur, herunder computerspil, er i en konstant udvikling og har gennem den sidste lange årrække netop bevist, at spil og medier, er et så dragende element i forhold til børn, at det ville være urealistisk at tænke at denne udvikling, skal forhindres eller spændes ben for.
Derfor burde bruges flere ressourcer på at undersøge og sætte sig ind i, hvad vi som voksne kan gøre, for at forstå dette fenomæn og aktivitet, som er så udbredt blandt børn og unge.
Computeren er idag så integreret i den moderne legekultur, at det er blevet et almindeligt og nærmest uundværeligt digitalt redskab, på de fleste institutioner rundt omkring i Danmark, i hvert fald fritidsordninger og klubber mm.
Den lavere børnealder, som småbørn, i vuggestuer og børnehaver, er dog ikke ligeså præget af denne udvikling på selve institutionere, idet de fleste pasningsordninger, ikke har denne form digitale redskab, som en mulig ressourse for pædagoger, da den jo heller ikke er indlejret i den øvrige pædagogiske tænkning.
Der er dog på dette punkt også helt klare "gammeldags" pædagogiske holdninger til, at så små børn skal da ikke have adgang til spil og computer. Jeg er måske en af dem.Er mor til 2 tvillingedrenge på 22 måneder og må indrømme, de får endnu ikke lov til at lege på mors computer. Pixeline og Oline eller ej!
Men her fandt jeg en artikel på en klasisk skeptikers holdning, som tilfældigvis også er ekspert i leg og småbørnspædagogik på Danmarks Pædagogiske Universitet.
Prøv at læs den...for jeg tror på, at de fleste pædagoger over 35 år, vil have den samme opfattelse, som han referer til:
http://politiken.dk/tjek/digitalt/digitaltguider/guiderspil/ECE441168/digitale-spil-til-tumlinger/
På samme tid har de uddannede pædagoger, selv de yngre, heller ikke det fornødne kendskab til det digitale medie i en institutionel sammenhæng.
Et interessant link til temaet, dog rettet mod lærere, men med samme formål
http://games.eun.org/upload/GIS_HANDBOOK_DA.pdf
Computeren findes i stort set alle danske hjem idag, som også indikerer, at barnet/børnene selv de helt små, har øje for og får vakt deres nysgerrighed, allerede på hjemfronten. Afhængigt af forældrenes holdning og indstilling, vil dette nok falde naturligt at bærnene på et eller andet tidspunkt for bekendtskab med computeren, ved at se og høre billeder og lyde fra den, samt betragte at det er "noget" som far eller mor, bror eller søster, bruger ofte, som regel.
Denne udvikling af legekulturen, mellem børn og digitale medier, herunder computerspil, kan dog ikke understøttes eller tilrettelægges pædagogisk i institutionerne,så længe vi som pædagoger, "især kvindelige", ikke fagligt har kendskab nok til anvendelsen af teknologien, dens ressourser, gengre, muligheder, programmer og anvendelssmetoder.
Derfor indgår denne del af undervisningen på linjefaget, som en naturlig velkommen læring og indsigt for mig, som pædagogstuderende at få bygget en viden og erfaring op omkring, hvordan man implicere f.x de digitale spil, i en pædagogisk praksis med forskellige målgrupper.
Jeg har personligt ikke den store erfaring med digitale spil, men dem jeg har oplevet, vil jeg beskrive som sjove, underholdende, gribende og udfordrende.
Vi eksperimenterede idag med forskellige spil, opdelt i grupper, hvor vi løbende mellem et par faglige oplæg om begreber og vejledninger om GameLabs, skulle spille og dernæst reflekter og analysere vores oplevelse af det.
Jeg var i gruppe med Rasmina, og vi udvalgte spillet The Sims, som bragte os i en tilstand af begejstring og undren, over hvor meget vi kunne gøre i spillet, i forhold til at skabe vores egen figur og dennes identitet.
Vi havde et par sjove og underholdende timer, hvor vi valgte at skabe en figur af os selv og hinanden, som vi havde som mål, at ligne os så meget som muligt, hvilket rent faktisk var en tilgængelig mulighed gennem spillets mange avancerede detaljer og features.
- Som en af definitionerne, er et spil en aktivitet der udføres på baggrund af formelle regler og med henblik på en evaluering af deltagernes præsentationer
No comments:
Post a Comment